Beiderwand

Fra textilnet
Skift til: navigering, søgningVARIATIONER

Beiderwand, riflagen, rilagen, riilagen, rylagen, ridelagen, sidstnævnte variation er formodentlig en fejlskrivning fra en håndskrevet kilde

SPROG

Lorenzen skriver, at variationerne er en sammenblanding af en væveteknik ”beiderwand”, hvilken term kommer fra tysk ”Beiderlei-gewand” og er beslægtet med hvergarn, og en fordanskning af den frisiske term ”Rifloken”, der betyder et trækgardin. (Lorenzen 1978, side 95).

DEFINITION

Beiderwand er en binding, der egentlig kun består af lærred (lærredsbinding); men som må betragtes som en form for dobbeltvævning, fordi den på visse steder ligger i to adskilte lag. Ofte vævet på hørtrend (trend) med bundislæt (islæt) af hør og mønsterislæt i uld.

TID

Kalkar omtaler en kilde fra 1561. (OTDS: ”Ri(de)lagen”.) Henningsen giver i 1995 opskrifter til vævning af beiderwand. (Henningsen 1995, side 41-43).

FORKLARING

”Bindingen forklares (..) ud fra reglen med skiftevis 1 uld- og 1 hørislæt, men kan naturligvis udføres i andre materialer. Uldislætten går i lærred med hver 5. trendtråd, og derfor må hvert kvadrat i partitegningen (partitegning) svare til 5 trendtråde.” (Stampe 1980-82). Set fra den ene side fremstår mønstrene i uld på hørbund, fra den anden i hør på uldbund, hvis beiderwanden er vævet i de materialer. Historisk set har beiderwand været anvendt til sengeomhæng især i Slesvig (med mønstre i uld synlige) og på Amager (med mønstre i hør synlige). Beiderwand kan være vævet med bibelske (Indtoget i Jerusalem) og mytologiske motiver (Pyramus og Thisbe) eller helt andre motiver. Den danske væver Gerda Henning nyfortolkede i fra 1910 og frem beiderwand til kirketekstiler blandt andet til Betlehems kirken i København.

CITAT

”Beiderwand. Denne teknik, der teoretisk set hører under halvdrejlerne, kan have en overfladisk lighed med en dobbeltbinding. Det er et af vore smukkeste almuestoffer og er, som navnet antyder, indvandret hertil sydfra”. (Paulli, 1979, side 192).

FORFATTER

Tove Engelhardt Mathiassen

KILDER

Andersen, Else Stampe: Upublicerede arbejdsark. Håndarbejdsseminariet, Kerteminde Husflidshøjskole 1980-82. (Stampe 1980-82). Den store danske, Gyldendals åbne encyklopædi. http://www.denstoredanske.dk/, (DSD). Henningsen, Ingeborg Mule: Væverens ABC. Bogan 1995. (Henningsen 1995). Kalkar, Otto: Ordbog til det ældre danske Sprog (1300 – 1700). Bd. 1-4. Kbh.1881-1907. http://www.hist.uib.no/kalkar/, (OTDS). Lorenzen, Erna; Et sønderjysk sengeomhæng. Den Gamle By årbog, 1978 (redaktion Henrik Nyrop-Christiansen), side 95-100. (Lorenzen 1978). Paulli Andersen, (Magda Kirstine): Vævebog. Rammevæv – Skaftevæv. 1979, Borgen. (Paulli 1979).