Gamacher

Fra textilnet
Skift til: navigering, søgning


VARIATIONER

Gamacher, gamascher, gamache, gamaske, gramasje, kamasche, kamaske

SPROG

Fransk gamache fra spansk guademeci, om læder fra byen Ghadames i Libyen (DDO: ”Gamache”)

DEFINITION

Beklædningsstykker syet af læder, vævet stof eller olietøj. De spændes fast over det nederste af benene og oversiden af fødderne.

TID

Cock-Clausen omtaler gamacher i perioden 1890-1920. (Cock-Clausen, 1994).

FORKLARING

En gamache er en beklædningsgenstand af læder eller stof, som man spænder om anklen for at beskytte underben eller sko. (DDO: ”Gamache”)

Gamacher var moderne fra 1890erne. For mændenes vedkommende var de ankelhøje og dækkede forneden kun lige støvlen eller skoens overlæder. De var knappet i siden og forsynet med en elastisk strop, som blev anbragt under skoens svang. Gamacherne var syet af lysebrunt eller sort klæde, om sommeren af hvidt eller beigefarvet lærred. Havde benklæderne opslag forneden, sås gamacherne tydeligt. Lange gamacher af læder blev brugt til motorcykel- og ridesporten, og de blev lukket i siderne med spænder eller remme. Kvinder brugte ligeledes lange gamacher af stof som en del af sportsdragten. (Cock-Clausen, 1994: 53, 122)

Slagteriarbejdere i 1940’erne bruger gamascher. (Textilbogen 1946, side 419).

CITAT

”Desuden bruges Gamascher af 2 Lag svært, gult Olietøj, forsynet med en Læderstrop til Fastgørelse.” (Textilbogen 1946, side 419).

FORFATTER

Anne Friis Bertelsen, redaktion Tove Engelhardt Mathiassen.

KILDER

Cock-Clausen, Ingeborg: Moden 1890-1920. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 1994 (Cock-Clausen 1994)

Den Danske Ordbog, Moderne dansk sprog. http://ordnet.dk/ddo, (DDO).

Textilbogen, Haandbog i textil varekundskab. Poul Sterm (red.). Bd. 1 – 2. Kbh.: Westermanns Forlag, 1946, (Textilbogen 1946).