Saloppe

Fra textilnet
Skift til: navigering, søgning


CITAT

”Saloppe, løstsiddende, ærmeløst klædningsstykke, sommeroverklædning eller hjemmedragt i 17-1800-årene. – Ordbog over det danske Sprog.”

(Andersen kartotek)

”1795. Ilystring. Bortkomne Sager. Af en fattig Tienstepige er den 19 om Eftermiddagen fra Christianshavn til lille Kannikestræde tabt en sort Ilystrings Saloppe med smalle Fryndser og Hætte, dersom nogen Retsindig er saa ædelmodig mod denne Pige, at levere dem i Torvegaden 91 anden Sal til Gaden faaes en raisonabel Douceur. - Adresseavisen, Tirsdagen den 20 October 1795.

1795. Garnering. Opstikke. I lille Kongensgade No. 25 lige for Nicolai Kirke opstikkes Hatte og Sætter, syes Kaaber og Saloppe; sammesteds er at faae tilkiøbs en sort Kaabe og Muffe med hvid Garnering for billig Priis. - Adresseavisen, Mandagen den 14 December 1795.

1808. Atlask. Matronerne gik med Hovedtøjer, en Mellemting mellem Kappe og Sæt, om Sommeren med sorte Silkesalopper med Falblade, om Vinteren i korte Kaaber og med Muffer, i Almindelighed af højrødt Atlask, garneret og foret med Pelsværk, med meget høje og spidse Hæle af en lysere Kulør Saffian end Skoene; og jeg kan godt huske, hvor vred min Moder var over den forbistrede Mode, der blev indført med lave Hæle, fordi man aldrig kunde gaa ud med dem uden at søle Klæderne. - Den helsingørske Færgemand Lars Bache. Memoirer og Breve II. Kbh. 1905 s. 60.”

(Østergård kartotek)

KILDER

Termen optræder i følgende kilder: Andersen, Ellen: Seddelkartotek. Opbevares på Nationalmuseet, [Andersen kartotek]. Østergård, Else: Seddelkartotek. Opbevares på Nationalmuseet, [Østergård kartotek].